Aplikacija za fer i slobodne izbore – FISI, preko koje svaki građanin može da bude kontrolor izbornog procesa i da prijavi izbornu nepravilnost, ponovo je puštena u rad. Aplikacija je dostupna na veb adresi www.fisi.rs, kao i za preuzimanje za android uređaje na Google Play prodavnici.

Podsetimo, aplikaciju FISI kreirao je tim Pokreta #1od5miliona 2020. godine. Preko FISI-ja svaki građanin može da prijavi izbornu nepravilnost tokom celog izbornog procesa i na sam izborni dan – bilo da je reč o pritiscima na birače, kupovini glasova, zloupotrebi javnih resursa, fantomskim biračima ili krađi glasova na samom biračkom mestu. Sve prijavljene nepravilnosti biće prikazane na interaktivnoj mapi tako da celokupna javnost u svega par klikova može da vidi kako izgleda izborni proces u Srbiji.

Da bismo kao društvo maksimalno iskoristili potencijal aplikacije FISI, važno je da se u njeno korišćenje uključe svi – građani, aktivisti posmatračkih misija, opozicione poltičke organizacije i njihovi kontrolori na biračkim mestima. Podsećamo da smo i u ranijim izbornim ciklusima pozivali opoziciju da se udruži u koordinisanoj kontroli izbora i da FISI koristi kao javno dobro na koje niko neće polagati ekskluzivno pravo, ali se to, nažalost, nije dogodilo. Verujemo da smo svi naučili lekcije – pre svega to da odbrana biračkog prava svakog čoveka ne sme da bude žrtva unutaropozicionih podela.

Pozivamo građane da prijave na FISI svaku izbornu nepravilnost koju uoče i tako doprinesu borbi za fer izbore. Pozivamo opoziciju da se uključi u aktivno korišćenje ove aplikacije kako bismo svi imali jedinstvenu bazu izbornih nepravilnosti, a ne da dokazi o izbornim manipulacijama budu rasuti po društvenim mrežama i služe samo skupljanju lajkova. Nije vreme za podele, već za preuzimanje odgovornosti pred biračima.