Na današnjoj konferenciji za novinare liste “1 od 5 miliona – Beogradski front – Ritam grada, Dušan Teodosijević gradonačelnik”, kandidati Dušan Teodosijević, Nemanja Petrović i Moma Kovačević izneli su ključne stavove o aktuelnoj političkoj situaciji i inicijativama za unapređenje Beograda.

Dušan Teodosijević, kandidat za gradonačelnika, istakao je nezadovoljstvo nedavnim promenama u taksi industriji, naglašavajući potrebu za prelaskom na električna vozila radi smanjenja zagađenja i poboljšanja ekološke svesti. Takođe, istakao je i potrebu za izgradnjom novog doma zdravlja na Bežanijskoj kosi radi poboljšanja zdravstvenih usluga za građane.

“Što se tiče nedavnih promena u taksi industriji, uvođenje obaveze bojenja vozila predstavlja samo kozmetičku promenu koja ne donosi nikakve suštinske benefite građanima Beograda. Ritam grada smatra da je ključno preći na električna vozila radi smanjenja zagađenja i podizanja ekološke svesti. Zbog toga, predlažemo da se subvencije za taksi vozila povećaju, uz uslov da taksisti pređu na nova električna vozila. Ova inicijativa bi ne samo doprinela ekološkom održivosti grada, već bi i poboljšala komfor taksista i putnika. Uz to, Ritam grada ima jasnu strategiju za izgradnju novog doma zdravlja na Bežanijskoj kosi. S obzirom na nedovoljne kapacitete postojećeg doma zdravlja Novi Beograd, inicijativa za izgradnju novog objekta predstavlja prioritet. Predlažemo lokaciju na Novom Beogradu, koja već ispunjava infrastrukturne zahteve i ne zahteva dodatna finansijska ulaganja za kupovinu parcele.”, istakao je Teodosijević.

Osim toga, Ritam grada želi da istakne važnost političke situacije u Beogradu.

Nemanja Petrović, kandidat za odbornika, kritikovao je bivšeg gradonačelnika Aleksandra Šapića, ističući njegovu nemoć i nedostatak rezultata. Posebno je naglasio problematično poslovanje JKP “Beogradski park” i neophodnost promene u rukovođenju gradskim institucijama.

“Ako pogledamo zajedničku crtu između vlasti i opozicije, to je da obe strane misle da je isti nesposoban. Tebe, Aleksandre Šapiću, ni tvoji tamo ne vole i to je fakat. Ti si bivši gradonačelnik i to je jedino što je sigurno u ovom momentu. Pričaćemo o mnogim aferama Aleksandra Šapića, a danas ćemo krenuti sa JKP “Beogradski park”. Osnovao si JKP i zaposlio svojih 30-ak ljudi i niko ne zna ko tamo radi i čime se oni bave, ali znamo da su prošle godine potrošili iz budžeta preko 70 miliona dinara. Zbog toga i zbog mnogih stvari ćeš morati da odeš.”, poručio je Petrović.

Predsednik Pokreta 1 od 5 miliona i kandidat za odbornika u skupštini grada Beograda, Moma Kovačević je napomenuo da je Pokret 1 od 5 miliona još 2021. godine zahtevao informaciju od javnog značaja jer se bivši gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić nije pojavljivao na sednicama skupštine grada, a primao platu za to.

“Kako to izgleda kada funkcioner ne radi svoj posao? Okrenete se oko sebe kad izađete napolje i vidite đubre, rupe na ulici, neredovan gradski prevoz i zapaljene autobuse, ništa ne funkcioniše! Ne može neko ko ne radi svoj posao da vodi Beograd.”, istakao je on.

Kovačević je napomenuo da je ove godine u okviru praćenja izbornog procesa aktivna aplikaija FISI: “Svako, član stranke, kontrolor ili birač, može da prijavi nepravilnost. Aplikacija je bitna zato što svako koga prave ludim da ne postoji izborna krađa može da ukuca FISI.rs i da pokaže nepravilnosti na mapi Srbije. Zato pozivam sve kojima je stalo do fer i slobodnih izbora u Srbiji da koristi aplikaciju FISI, da prijavi nepravilnosti i da je koristi u argumentaciji. Ono što je najvažnije, analizom nepravilnosti dolazimo do toga kako da sprečimo izbornu krađu.”

Na kraju je zaključio da “Svako ko želi promene u ovom gradu treba da izađe na izbore 2. juna i da zaokruži listu broj 5, 1 od 5 miliona, Beogradski front, Ritam grada, Dušan Teodosijević gradonačelnik.”