O tome zašto bojkot izbora za njih nije bio opcija, o planovima i prioritetima ukoliko budu deo buduće gradske vlasti, o razlikama između pokreta 1 od 5 miliona pre pet godina i danas, govori kandidat za gradonačelnika ove liste, advokat Dušan Teodosijević.

1. Šta biste prvo uradili kao novi gradonačelnik Beograda?

Kao prvo, da vam se zahvalim na mogućnosti da odgovorim na Vaša pitanja, jer do sada mediji nisu puno prostora posvećivali našoj listi. Kao prvo, Beogradu predstoji finansijska konsolidacija jer to je nešto od čega mora da se počne, jer Beograd je finansijski pred kolapsom, imamo mnogo javnih preduzeċa koja posluju sa gubitkom. Kada budemo izvršili konsolidaciju, krenuċemo sa realizacijom našeg Programa, svakako prva Stavka je reforma Gradskog saobraċajnog preduzeća i uvodjenje besplatnog prevoza za sve naše Beogradjanke i Beogradjane.

2. Zašto ste odlučili da prihvatite kandidaturu baš pokreta “1 od 5 miliona”?

Kao što sam već istakao prilikom gostovanja u jednim medijima, kada sam počeo sa suprugom da razmišljam o preseljenju na jedno mesto koje je 50 kilometara daleko od Beograda odlučio sma da ću se uključiti u politiku, nakon toga pokret “1 od 5 miliona” me je pozvao I odluka je bila vrlo laka sa tim da moram da naglasim da Momu Kovačevića poznajem dugi niz godina, I ova moja kandidatura je prosto bila logičan sled dogadjaja.

3. Kako bi ste rešili saobraćajni kolaps u prestonici?

Saobraćajni kolaps u našoj prestonici može jedino da se reši kroz nekoliko mera koje moraju da budu sistematski povezane. Naime, kroz reformu javnog prevoza mi ćemo da dobijemo mnogo bolji javni prevoz koji će Beograđanke i Beograđani vremenom više koristiti. Nakon, toga zidanjem podzemnih garaža uspećemo u velikoj meri da rešimo problem parkiranja što automatski smanjuje gužvu, takođe Beovoz ćemo vratiti u funkciju i samim tim ćemo građanima da ponudimo adekvatne alternativi za odlazak do posla ili u grad, čime ćemo drastično da smanjimo gužve po gradu.

4. Kako bi ste reagovali ako bi država rešila da na teritoriji grada Beograda gradi najavljenu nuklearku?

Svakako to ni na koji način ne bih dozvolio. Beograd nema prava da sebi taj luksuz dozvoli da se na teritoriji grada Beograda gradi nuklearna elektrana. Smatram da taj gradonačelnik koji bi na to pristao bi ostao u istoriji zabeležen kao neko ko je u Beograd doveo potencijalnu katastrofu. Mislim da bi bilo korisno da se i svi kandidati za gradonačelnika izjasne po ovom pitanju.

5. Kakav je Vaš stav prema kućnim ljubimcima i da li imate poseban program za njih?

Naš Program ”Ritam grada” nudi jedan veliki spektar različitih rešenja čijom realziacojm bi došli do boljeg života za Beograđanke i Beograđane. U vezi sa tim naravno da imamo dva posebna programa prvi koji se odnosi na postavljanje boksova u velikim parkovima gde bi recimo mogli da borave kućni ljubimci dok njihovi vlasnici uživaju recimo u nekim blagodetima našeg grada i drugi je svakako Hotel odnosno pansion za kućne ljubimce koji bi grad Beograd izgradio. Na ovaj način vlasnici kućnih ljubimaca bi bezbrižno mogli da odu na godišnji odmor.

6. Kako bi ste smanjili zagađenje vazduha u prestonici?

Iskreno, nadao sam se ovom pitanju. To je jedan širok spektar aktivnosti koje je potrebno preduzeti kako bi se zagađenje svelo na neku razumnu meru. Pre nekoliko dana je u Beogradu uvedeno i to da taksi vozila treba da budu iste boje. Bez obzira na boju stava smo da je trebalo prvo insistirati dodatnim subvencijama da taksi vozila u Beogradu budu na elektronski pogon, a lako ćemo nakon toga odaberemo boju. Takođe, gomilom drugih mera predviđeno je da se Beogradske šume i parkovi srede i da se stimuliše dodatno iz budžeta grada Beograda prelazak na električna vozila.

7. Da li imate poseban program za najmlađe Beograđane? Šta biste preduzeli u vezi sa prebukiranim dečijim vrtićima?

Svakako imamo nekoliko programa za najmlađe, pored uređivanja dečijih parkića i igrališta, moramo da uredimo i sportske terene. Moramo posebnu pažnju da posvetimo zapuštenim sportskim terenima takvih je mnogo i moramo uložiti posebne napore kako bi to sredili. Vrtići su pitanje koje decenijama muči Beograđane i činjenica je da svako obećava da će rešiti taj problem i on do sada nije rešen. Moramo da izgradimo vriće tako da isti zadovoljavaju potrebe naših sugrađana, na lokacijama gde su neophodni kada, sve to uradimo tada možemo reći da smo deci obezbedili bezbrižno detinjstvo.

8. Kako bi ste rešili problem vodovoda i kanalizacije u gradu?

Odgovor na ovo pitanje zahteva sistematski pristup. Svedoci smo da bivši gradonačelnik i predsednik privremenog organa Aleksandar Šapić već treći put obećava kanalizaciju sa one strane Dunava. U vezi sa tim, to su stvari koje ne smeju da se ponavljaju. Moramo da budemo svesni činjenice da živimo u 21 veku te da su voda struja i kanalizacija osnovni životni uslovi.I zato ćemo uz analizu našeg tima stručnjaka napraviti projekte koji će krenuti da se realizuju, a koji će dati najoptimalnije rešenje da svi naši sugrađani dobiju vodu i kanalizaciju.

9. Kakav je Vaš program kada su parkovi i parking prostori u pitanju? Manjka i jednih i drugih, a u koliziji su oba problema.

Naš Program Ritam grada nudi rešenje za ovaj problem, naime naša ideja je da po ugledu na Barselonu sa dosta podzemnih garaža rešimo ovaj problem, ali tako da iznad zelene površine budu ne taknute. Moramo biti realni da Beograd ima zelenih površina koje nisu uređene pored izgradnje podzemnih parkinga i ozelenjavanja iznad moramo da sredimo i postojeće šume jer one predstavljaju pluća ovog grada. Podzemne parking garaže mogu da budu trajno rešenje jer na ovaj način građanke i građani dobijaju parking mesta, dok recimo iznad će biti moderni parkovi koji će svakako predstavljati jednu vrstu oaza za naše sugrađane. Takođe, ako me pitate kako planiramo ovo da finansiramo kroz projekte javno privatnog partnerstva koje je mnogo važno, jer smatramo da je pametnije dati javno privatno partnerstvo za podzemnu garažu, nego ustupati linije autobuskog prevoza kroz javno privatno partnerstvo, a na štetu Gradskog saobraćajnog preduzeća.

10. Vaša poruka biračima Beograda?

Moja poruka biračima je, pre svega, da 2. juna izađu na birališta da glasaju i da na taj način konačno stanemo na put vlasti Srpske napredne stranke. Na taj način siguran sam da već 3. juna u Beogradu će postojati neka nova energija koja garantuje promene. Takođe, birače pozivam da zaokruže broj 5 na glasačkom listiću za izbore za odbornike u Skupštini grada Beograda. Jer samo mi smo izašli sa konkretnim programom i rešenjima za bolji život Beograđanki i Beograđana.