Grupa građana “1 od 5 miliona – Beogradski front”, koji na beogradske izbore izlaze sa zajedničkom listom “Ritam grada”, pozivaju opoziciju na što hitniji dogovor o zajedničkoj i koordinisanoj kontroli izbora.

Izborne manipulacije već su u toku. Tako je u Jagodini koalicija Socijalističke partije Srbije i Jedinstvene Srbije predala listu čak pet sati pre, nego što je gradska izborna komisija donela odluku o obrascima za podnošenje lista. Naime, odluku o obrascima je izborna komisija objavila u petak u 21:59 sati, a odluka stupa na snagu tek njenim objavljivanjem. Ipak, SPS i JS su se predajom liste pohvalili već u 17 sati istog dana. Odakle Dačićevoj i Palminoj koaliciji obrasci pre no što je odluka o njima zvanično donesena?

Podsećamo da je Pokret “1 od 5 miliona” još za izbore 2020. godine napravio aplikaciju za fer i slobodne izbore – FISI, preko koje svaki građanin može da prijavi izbornu nepravilnost.

Aplikacija je dostupna na veb-sajtu www.fisi.rs, a nadograđena verzija biće puštena u rad u narednim danima. Svaki građanin moći će na FISI aplikaciji da prijavi svaku nepravilnost koju uoči tokom celog izbornog procesa. Prijavljene nepravilnosti biće prikazane na interaktivnoj mapi, pa će i celokupna javnost imati pregled svih mesta na kojima su zabeležena narušavanja izbornog procesa.

No, iako pozivamo građane da budu kontrolori izbornog procesa, to je pre svega odgovornost političkih aktera koji u izborima učestvuju. Zato pozivamo opoziciju da koristi aplikaciju FISI kao javno dobro. Pozivamo i na sastanak radi dogovora o koordinisanoj kontroli izbora.

Borba za odbranu prava glasa svakog čoveka ne sme da bude žrtva podela i razlika među opozicijom.

GG 1 od 5 miliona – Beogradski front